Νοιάζομαι και δρώ 2017.

Νοιάζομαι και δρώ 2017.

Οι ”Paguristas” συμμετείχαν και φέτος ενεργά στο πιό όμορφο event της πόλης!

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ενεργού κοινωνικής προσφοράς στα παιδιά και στους νέους, μέσω βιωματικών δράσεων.

kyknos14

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

Τί πιστεύετε ότι θα συμβεί, με την εισαγωγή ενός προγράμματος στα σχολεία της χώρας μας, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας;

Μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, του Νηπιαγωγείου Κληματιάς, του Δημοτικού σχολείου Περάματος, του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων, του 5ου Δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων, του Δημοτικού σχολείου Σταυρακίου, του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, του Γυμνασίου Ελεούσας, του Γυμνασίου Παρακαλάμου και του Λυκείου Ελεούσας βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης κι έδρασαν, είδαν, έμαθαν, δημιούργησαν, έκριναν, σκέφτηκαν κι έστειλαν μήνυμα σημαντικό σε όλους μας!

Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων συνεργάστηκαν με φορείς της περιοχής μας!

Ένωσαν δυνάμεις οι: Paguristas, η γυναικεία οργάνωση Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων, η φιλοζωική ομάδα της πόλης Anima, ο Σύνδεσμος Τυφλών Ιωαννίνων, η ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Ιωαννίνων , η Αλκυόνη, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, η Φ.Ο.Ε.Α και το τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότεροι από 200 μαθητές το χάρηκαν! Πιο πολύ όμως ίσως να το χάρηκε ο κύκνος (πρώην τραυματίας) ο οποίος έφθασε μετά από ταξίδι τριών ημερών από τη Νάξο στα Ιωάννινα και μετά το πέρας των δραστηριοτήτων αφέθηκε ελεύθερος στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας υπό τα βλέμματα των μικρών μαθητών. 

Δικαίως λοιπόν ονομάστηκε Ελπίδα!

kyknos24

Το πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές έλαβαν μέρος ανά ομάδες, οι οποίες περνούσαν από σταθμούς δραστηριοτήτων στην περιοχή του κέντρου της πόλης κι εντός του κάστρου των Ιωαννίνων. Δραστηριότητες όπως: καθαρισμός πινακίδων, διανομή εντύπων στους οδηγούς σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, βόλτα στην πόλη μαζί με άτομο με κινητικά προβλήματα, μέσω της οποίας κατέδειξε στους μαθητές τη μεγάλη δυσκολίας κίνησής του, κίνηση με αναπηρικό καροτσάκι, χρησιμοποίησή του από μαθητές μπαίνοντας στη θέση του ατόμου με αναπηρία για λίγα λεπτά, ενημέρωση για την Αιμοδοσία αλλά και πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια και κατασκευές στον χώρο της εσωτερικής ακρόπολης του κάστρου μας ”Ιτς Καλέ”.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το ΥΠΕΘ. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.

Αφενός η κατανόηση των εννοιών και της σημασίας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της στενής σύνδεσής τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, αφετέρου η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις.
Οι δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης αντιμετωπίζονται ώς εκφράσεις της ενεργού πολιτειότητας κι όχι ώς ”καλές πράξεις”.

kyknos5

Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο περισσοτέρων από 160 σχολείων σε όλη την Ελλάδα που συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τόσο εντός όσο και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, μέσα από συγκεκριμένες βιωματικές δραστηριότητες, να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, να έρθουν σε επαφή με εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην περιοχή τους, να μεταφέρουν εμπειρίες και γνώσεις στους συμμαθητές τους μέσα από επιλεγμένες διδακτικές ενότητες του σχολικού προγράμματος.

Το κυριότερο, να ενεργοποιηθούν κοινωνικά ως μελλοντικοί πολίτες, μέσα από την συμμετοχή τους σε εθελοντική ομάδα με συγκεκριμένη αποστολή που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

– Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο, μπορείτε να
επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στη ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.noiazomaikaidrw.gr


Ευχαριστούμε θερμά, την παραολυμπιονίκη μας Ανθή Λιάγκου η οποία μας προσέφερε το αναπηρικό αμαξίδιό της και τον φίλο μας Άκη Ερμή ο οποίος κατέβηκε στο κέντρο της πόλης και με μια βόλτα μαζί με τους μικρούς μαθητές, κατέδειξε σ’αυτούς τις δυσκολίες κίνησης των Α.με.Α.
Επίσης, ευχαριστούμε την Τράπεζα Ηπείρου για τη χορηγία του ενημερωτικού φυλλαδίου επί του θέματος της χρήσης ζώνης ασφαλείας, τον πρόεδρο του Σωματείου ατόμων με αναπηρία Ν.Ιωαννίνων Αστερινό Μάνθο για τη στήριξή του επί της δραστηριότητάς μας και φυσικά τον συντονιστή του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος Δημήτριο Κονετά για την εμπιστοσύνη του στην ανοικτή εθελοντική ομάδα των Γιαννιωτών εθελοντών Paguristas! Άκη Ερμή
Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς για την αγαστή συνεργασία.
Όμως πιο πολύ απ’όλους, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους μικρούς μαθητές των σχολείων της πόλης μας, γιατί μας δώσανε και σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά καθημερινά εφόδια, το οποίο έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη.
Μας έδωσαν… ελπίδα!!!

                                        kyknos 18 kyknos1 kyknos2 kyknos3 kyknos4  kyknos7 kyknos8 kyknos9 kyknos10 kyknos11 kyknos13 kyknos15 kyknos16 kyknos17 kyknos19 kyknos20 kyknos21 kyknos22 kyknos23  kyknos25 kyknos27 kyknos28 kyknos30 kyknos31 KYKNOS32