Οι Paguristas συμμετείχαν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση αλλά και σε μια προσπάθεια η οποία μας αφορά όλους.

Η αρχή έγινε με μια απαραίτητη για την ενημέρωση των πολιτών ημερίδα, όπου παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια το θέμα της δωρεάς μυελού των οστών.

Οι Paguristas, φοιτητικοί σύλλογοι, η επιστημονική εταιρεία φοιτητών ιατρικής Ελλάδας και η τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών ”Όραμα Ελπίδας” ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης!

FB_IMG_1541121356575

Στη συνέχεια και για 4 συνεχόμενες ημέρες, ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών “Είμαστε Μαζί” και το Τμήμα της Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν δράση για τη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών στην οποία συνέδραμαν και τα μέλη της εθελοντικής μας ομάδας.

ksi 6

Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από 6 έως και 9 Νοεμβρίου στον ισόγειο χώρο του διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, στην πλατεία βασιλέως Πύρρου αλλά και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

ksi 7

Συγκινητική ήταν η προσέλευση των Γιαννιωτών, ως εθελοντές δότες μυελού των οστών!

Ανάμεσά τους ο ιατρός Στέλιος Γραφάκος από το Όραμα Ελπίδας, ο οποίος συζήτησε με τους δωρητές κι έλυσε αρκετές απορίες.

Μάλιστα, ο Διοικητής του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου ”Χατζηκώστα” Ευάγγελος Καρβούνης, έγινε κι αυτός δωρητής Μυελού των Οστών !

ksi 10

Η διαδικασία είναι απλή :
* Δίνεις ελάχιστο δείγμα σάλιου για να ελεγχθεί η ιστοσυμβατότητά σου και συμπληρώνεις την ειδική αίτηση.
* Αν βρεθείς συμβατός, η δωρεά γίνεται με μια απλή, ανώδυνη κι ασφαλή διαδικασία όμοια με αυτή της αιμοδοσίας!
* Αν για οποιοδήποτε λόγο δε μπορείς να γίνεις εθελοντής, μπορείς να βοηθήσεις “υιοθετώντας” ένα δείγμα!

ksi 1

-> Τα τέσσερα βήματα.

1. Εγγραφή ως Εθελοντής Δότης

   • Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων.

.

   •  Δίνεις ελάχιστο δείγμα αίματος ή στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να τυποποιηθεί ο ιστικός σου τύπος.

          ή              

   • Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης καταχωρούνται στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).

 

 

Τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία ιατρικής αξιολόγησης είναι εμπιστευτικά και διέπονται από το νόμο 2737/99 περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

 

2. Επιβεβαιωτική εξέταση

Εάν είσαι τυχερός και βρεθείς αρχικά συμβατός με κάποιο ασθενή θα:

   • Επικοινωνήσουμε μαζί σου για να μας επιβεβαιώσεις αν εξακολουθείς να επιθυμείς τη δωρεά.
   • Αν συμφωνήσεις, θα κληθείς για συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας.

 

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή.
Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του.

 

3. Έλεγχος Δότη

   • Αν βρεθείς ως ο πιο κατάλληλος δότης για τον ασθενή θα ενημερωθείς διεξοδικά για την διαδικασία δωρεάς και θα σου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου.
   • Στη συνέχεια, θα υποβληθείς σε δωρεάν λεπτομερή ιατρικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου.

 

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε όλη η διαδικασία να είναι ασφαλής για το δότη αλλά και ο ασθενής να μην κινδυνεύσει από νοσήματα που μπορεί να μεταδοθούν από τα αιμοποιητικά κύτταρα του δότη.

4. Συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων

 

Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής μοσχεύματος

1. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα. Αρχικά, χορηγείται υποδόρια αυξητικός αιμοποιητικός παράγοντας (ουσία που φυσιολογικά παράγεται από τον οργανισμό μας) για τέσσερις συνεχείς μέρες για την κινητοποίηση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Ακολουθεί η συλλογή τους, η οποία γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας. Το αίμα εισέρχεται και διαχωρίζεται σε ειδικό μηχάνημα κυτταραφαίρεσης που συλλέγει τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα και τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος τα επιστρέφει στο δότη. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Σε μερικές περιπτώσεις, εάν ο αριθμός των κυττάρων δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει μια δεύτερη λήψη την επόμενη ημέρα. Μετά τη λήψη ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του και συνεχίζει τις δραστηριότητες του.


Πιθανές παρενέργειες
Η συχνότερη παρενέργεια, που συνδέεται με τη χορήγηση του αυξητικού παράγοντα, είναι πονοκέφαλος και πόνος στα οστά και τους μυς, ο οποίος είναι ήπιος έως μέτριος και υποχωρεί με κοινά παυσίπονα. Η χορήγηση του αυξητικού παράγοντα δεν έχει ενοχοποιηθεί για καμία επιπλοκή μακροχρόνια.

Πολλοί δότες αναφέρουν πως δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα μια ώρα μετά τη συλλογή.

 

2. Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται με νάρκωση. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Συλλέγεται συνήθως το 5% του μυελού, το οποίο αναπληρώνεται πλήρως τις επόμενες ημέρες. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Η πλειοψηφία των δοτών αισθάνεται αρκετά καλά και μπορεί να φύγει μερικές ώρες μετά τη διαδικασία από το νοσοκομείο.

 

Πιθανές παρενέργειες
Η πιθανότητα μιας σοβαρής επιπλοκής είναι μηδαμινή. Μερικοί δότες μπορεί να έχουν τοπικά ελαφρύ πόνο για μερικές ημέρες.

 

Και οι δυο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για το δότη.

 

Ο δότης είναι αυτός που αποφασίζει αν θα δωρίσει μυελικό ή περιφερικό αιματικό μόσχευμα
Τα κέντρα μεταμόσχευσης εκφράζουν την προτίμησή τους στον τρόπο λήψης του μοσχεύματος, βασισμένοι στη μορφή θεραπείας που λαμβάνει ο ασθενής και την ηλικία του. Η απόφαση αυτή δεν χρειάζεται να ληφθεί κατά την εγγραφή του δότη στην τράπεζα εθελοντών, παρά μόνο εάν κληθεί να δώσει μόσχευμα.

Πηγή:  Τράπεζα εθελοντών-δοτών μυελού των οστών / Σύλλογος ”Οραμα Ελπίδας”.

 

ksi 2 ksi 3 ksi 4 ksi 5    ksi 9  ksi 11  ksi 13

 

Ο ήρωας μπορεί να είσαι εσύ!

 

Paguristas (Νοέμβριος 2018)