Νοιάζομαι και δρώ

Νοιάζομαι και δρώ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ!

Τί πιστεύετε οτι θα συμβεί, άν εισαχθεί στα σχολεία της χώρας μας ένα πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας;

‘Ηταν σίγουρα το πιό ωραίο event της πόλης!

Οι Paguristas συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη χαρά σε μια κίνηση η οποία ουσιαστικά έχει άμεση σχέση με το…καλύτερο μέλλον της κοινωνίας μας.
Το μέλλον, είναι τα παιδιά, είναι οι μαθητές!

Απολύτως επιτυχημένη κρίνεται λοιπόν ολόκληρη η ημέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος ”νοιάζομαι και δρώ”, με περισσότερους από 80 μαθητές τεσσάρων σχολείων της Π.Ε. Ιωαννίνων να πρωταγωνιστούν, να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να καταστούν ενεργοί πολίτες, να δρούν και να το χαίρονται πραγματικά!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για τη συνεργασία τους αλλά και για την πρόσκληση, ώστε να δράσουμε όλοι ΜΑΖΙ!
Ευχαριστούμε τη ”Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων” και τον Σύλλογο για την ηθική μεταχείριση των ζώων ”Αnima” για την πολύτιμη συνεισφορά τους!
Ευχαριστούμε τους ανθρώπους της Τράπεζας Ηπείρου για την δωρεάν εκτύπωση και προσφορά των φυλλαδίων της δραστηριότητας!

 

Νοιάζομαι και Δρω(20) Νοιάζομαι και Δρω(19) Νοιάζομαι και Δρω(18) Νοιάζομαι και Δρω(17) Νοιάζομαι και Δρω(16) Νοιάζομαι και Δρω(15) Νοιάζομαι και Δρω(9) Νοιάζομαι και Δρω(10) Νοιάζομαι και Δρω(11) Νοιάζομαι και Δρω(12) Νοιάζομαι και Δρω(13) Νοιάζομαι και Δρω(14) Νοιάζομαι και Δρω Νοιάζομαι και Δρω Νοιάζομαι και Δρω(6) Νοιάζομαι και Δρω(5) Νοιάζομαι και Δρω(4) Νοιάζομαι και Δρω(3) Νοιάζομαι και Δρω Νοιάζομαι και Δρω

Λεπτομέρειες:

Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας, του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και του Γυμνασίου Πωγωνιανής, μαζί με την ανοικτή εθελοντική ομάδα ”Paguristas”, με τον σύλλογο για την ηθική μεταχείριση των ζώων ”Anima” και την ”Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων” συνεργάστηκαν και οι μαθητές το χάρηκαν!

Ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση ομάδες από τα 4 σχολεία τα οποία μετέχουν στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρώ» (συνολικά περίπου 80 μαθητές συνολικά) θα ”έπαιξαν” σε παιχνίδι θησαυρού εθελοντισμού στην πόλη των Ιωαννίνων στις 20 Aπριλίου 2016.

Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες:

– “Τα χρήσιμα άχρηστα υλικά” (Τα παιδιά έμαθαν να δημιουργούν χρήσιμα και όμορφα πράγματα από ανακυκλώσιμα υλικά με την συνεργασία της Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Ηπείρου).

– “Φωτογραφίζοντας τα καλά και τα κακά της πόλης μας” (Βόλτα σε καθορισμένη διαδρομή και συλλογή φωτογραφιών από τα παιδιά).

– “Τα ζώα είναι φίλοι μας” (Ενημέρωση για τη φιλοζωία από τους εκπρόσωπους της ANIMA- Σύλλογος για την ηθική μεταχείριση των ζώων στην πόλη μας). Η δράση υλοποιήθηκε στο χώρο του Καμπέρειου θεάτρου.

– “Παρεμβαίνουμε στις διαβάσεις” (διανομή φυλλαδίων στους οδηγούς για τα δικαιώματα των πεζών και το σεβασμό των κανόνων των διαβάσεων, καθαρισμός πινακίδων σήμανσης από τα αυτοκόλλητα και ενημέρωση των διερχόμενων πολιτών με πλακάτ τα οποία σχεδίασαν τα παιδιά σε συνεργασία με φορείς εθελοντισμού της πόλης).

– “Βοηθώντας τους ειδικούς φίλους μας» . Παράδοση χειροποίητων Πασχαλινών λαμπάδων στους μαθητές Ειδικών σχολείων.

Επίσης, στο χώρο της πλατείας Βασιλέως Πύρρου, υπήρχε περίπτερο της Κιβωτού του Κόσμου Πωγωνιανής, όπου ενημερώθηκαν οι πολίτες για το έργο της Κιβωτού αλλά παράλληλα και για τους τομείς που μπορεί να προσφέρει-να υποστηρίξει κάποιος, μέσω του εθελοντισμού!

Σχετικά με το πρόγραμμα:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» είναι μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το ΥΠΕΘ. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.

Αφενός η κατανόηση των εννοιών και της σημασίας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και της στενής σύνδεσής τους με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, αφετέρου η καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις.
Οι δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης αντιμετωπίζονται ώς εκφράσεις της ενεργού πολιτειότητας κι όχι ώς ”καλές πράξεις”

Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο 60 σχολείων σε όλη την Ελλάδα που συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές.

Το πρόγραμμα υλοποιείται καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους τόσο εντός όσο και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, μέσα από συγκεκριμένες βιωματικές δραστηριότητες, να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη, να έρθουν σε επαφή με εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την περιοχή μας, να μεταφέρουν εμπειρίες και
γνώσεις στους συμμαθητές τους μέσα από επιλεγμένες διδακτικές ενότητες του σχολικού προγράμματος.

Το κυριότερο, να ενεργοποιηθούν κοινωνικά ως μελλοντικοί πολίτες, μέσα από την συμμετοχή τους σε εθελοντική ομάδα με συγκεκριμένη αποστολή που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Σε αυτές τις δραστηριότητες έχει ενταχθεί και η συγκεκριμένη δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν …Θησαυρός».

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο, μπορείτε να
επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στη ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.noiazomaikaidrw.gr