‘’ Φίλοι πρόσκοποι απ’όλη τη χώρα καλωσορίσατε στα Ιωάννινα!

Κυρίες, κύριοι καλήσπέρα!

Εκ μέρους της ανοικτής εθελοντικής ομάδος της πόλης των Ιωαννίνων, των Paguristas, ευχαριστούμε θερμά τo Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιωαννίνων για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις τους.

Θεωρούμε ότι οι πρόσκοποι αποτελούν ένα πολύ ζωντανό κομμάτι ενεργών πολιτών, κι αυτό μας κάνει διπλά χαρούμενους για την παρουσία μας ανάμεσά σας εδώ απόψε!

 12345

 Ποιοί είμαστε λοιπόν!

Είμαστε η ανοικτή εθελοντική ομάδα Paguristas.

Ανοικτή γιατί μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε πολίτης των Ιωαννίνων το επιθυμεί.

Οι περισσότεροι ,με αφορμή το όνομα της ομάδας, ήδη έχετε καταλάβει ότι έχουμε και αρκετό χιούμορ!

Φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι δεν προσπάθησαν κάποτε οι Γιαννιώτες να αδειάσουν τη λίμνη Παμβώτιδα με παγούρια, ώστε να πιάσουν το φεγγάρι το οποίο καθρεφτίζονταν στα νερά της.

Αλλά είναι λογικό κάθε σπίτι της πόλης να είχε ένα ή και παραπάνω παγούρια, με τα οποία ο κάθε επισκέπτης μπορούσε να δεί τους Γιαννιώτες να παίρνουν νερό από την… κάποτε πεντακάθαρη λίμνη.

Είμαστε μια ανοικτή ομάδα πολιτών που αγαπάμε τα Γιάννενα και πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, αλλά κι όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε κανάλια συμμετοχής και να παρέμβουμε με πράξεις στις υποθέσεις της πόλης μας.

cropped-ioannina

Για εμάς τα Γιάννενα δεν είναι μια ‘’τελειωμένη ιστορία’’ αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών κι αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει καλύτερη αλλά κι ότι εμείς μπορούμε να προσθέσουμε την προσωπική μας πινελιά στη βελτίωσή της.

Δεν είμαστε κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη, αλλά μια ζωντανή κοινότητα ενεργών πολιτών, που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη πόλη, πιστεύοντας στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης.

Απλά… κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε και να μας φταίνε πάντα οι άλλοι!

POLITIS 1

 Θεωρούμε λοιπόν οτι σε κάθε κοινωνία ο κεντρικός πυλώνας είναι ο πολίτης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανενεργός σε σχέση με τα θέματα τα οποία άπτονται της καθημερινότητας και ζωής όλων μας.

Η ομάδα μας αποτελείται από πολίτες των Ιωαννίνων χωρίς συγκεκριμένο ηλικιακό, επαγγελματικό, κοινωνικό προφίλ  ενώ η ελευθερία πολιτικών κι όποιων άλλων πεποιθήσεων , είναι δεδομένη.

 Ο στόχος μας, ο οποίος μας ενώνει είναι η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας προς την κατεύθυνση της ενασχόλησης με τα κοινά: προστασία περιβάλλοντος, σεβασμός δημοσίου χώρου, αλληλεγγύη προς κάθε συνάνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε ανάγκη, δημιουργία συνθηκών ενότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργικού πνεύματος.

EIRINI 1

Ξεκινήσαμε τη δράση μας το φθινόπωρο του 2010, ενώ λίγους μήνες πριν, στο ίδιο πρότυπο, είχε ξεκινήσει η αντίστοιχη ομάδα των Αθηναίων εθελοντών Αtenistas.

Δεν έχουμε διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο, αντιπρόεδρο και λοιπές θέσεις.

Όλοι μας έχουμε την ίδια θέση στην ομάδα.

Αποφασίζουμε αμεσοδημοκρατικά ενώ την υλοποίηση της εκάστοτε δραστηριότητας αναλαμβάνουν μέλη με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

 Μία φορά το μήνα αποφασίζουμε μέσω facebook και τηλεφώνων για συνάντηση της ομάδας.

Την ανακοινώνουμε πάλι μέσω της ομάδος μας στο facebook αλλά και μέσω του επίσημου site μας Paguristas.info , το οποίο δημιουργήθηκε και διατηρείται δωρεάν, από φίλο μας προγραμματιστή.

Ορίζουμε ως τόπο συνάντησης κάποια καφετέρια της πόλης, τις περισσότερες φορές σε απογεύματα Κυριακής.

Στις συναντήσεις μας βρισκόμαστε από 12 έως και 25 άτομα κάθε φορά. Επί των δράσεων τις περισσότερες φορές ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, ενώ δεν πρόκειται για τα ίδια άτομα πάντα. Λιγότεροι στον αριθμό είναι εκείνοι οι οποίοι δεν χάνουν καμία συνάντηση ή δραστηριότητα.

Πίνει ο καθένας τον καφέ ή το αναψυκτικό του, καλωσορίζουμε  τους συμπολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά μας συναντούν, συζητάμε τα θέματα τα οποία μας απασχολούν, ανταλλάσουμε απόψεις, ακούμε ιδέες και προτάσεις με στόχο να καταλήξουμε στο θέμα και στον ακριβή τρόπο δράσης μας για την επόμενη δραστηριότητα της ομάδας μας.

Συμφωνούμε και προχωράμε στην υλοποίηση, με καταμερισμό των κινήσεων τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε σ’αυτή.

Στις συναντήσεις ή στις δραστηριότητες, δεν… ‘’παίρνουμε απουσίες’’ , ο εθελοντής συμμετέχει όποτε θέλει και μπορεί και όπου θέλει και μπορεί.

Δεν υπάρχει εγγράφως λίστα μελών, κι ούτε υπογράφει κάποιος, κάποια μορφή αίτησης.

 

Η μόνη του υποχρέωση είναι ηθική.

Όταν συμμετέχει στα της ομάδας, ο στόχος του θα είναι να βοηθήσει μόνον το κοινό καλό.

Το ιδιωτικό συμφέρον εδώ το αφήνουμε εκτός.

Κι όποτε ίσως… κάποιος σε αυτά τα 6 χρόνια πλησίασε την ομάδα με σκοπό το ιδιωτικό του συμφέρον, μ’έναν μαγικό τρόπο… χωρίς να πούμε ή να πράξουμε κάτι εμείς, θα λέγαμε ότι… αποβλήθηκε μόνος του.

 Δεν διαχειριζόμαστε ούτε ένα ευρώ, δεν δεχόμαστε χρήματα σε καμία περίπτωση, κι οποιοσδήποτε συμπολίτης ή επιχείρηση επιθυμεί να στηρίξει συγκεκριμένη πάντα δραστηριότητα, οφείλει να το πράξει με προσωπική εργασία ή με παροχή χρήσιμων ειδών όπως: χρώματα, πινέλα, καθαριστικά, σακούλες απορριμμάτων ή σπάνια με εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων.

GENIKI II

 Από το 2010 έως και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 79 δραστηριότητες, περισσότερες από 20 επισκέψεις στήριξης διαφόρων εκδηλώσεων και 15 ραδιοφωνικές εκπομπές από τη συχνότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας  (Ε.Ρ.Α. Ιωαννίνων – Δίκτυο Ηπείρου), ενώ μία εκ των εκπομπών μας επιλέχθηκε και μεταδόθηκε πανελλαδικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Σε αρκετές εκ των δραστηριοτήτων συνεργαστήκαμε με άλλους φορείς του τόπου για τον εκάστοτε κοινό στόχο.

Ενδεικτικά συνεργαστήκαμε με : την Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. , την Τράπεζα Ηπείρου, την Κιβωτό του Κόσμου, τη Γυναικεία εθελοντική οργάνωση Χ.Ε.Ν. , το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ιωαννίνων, τη Φιλοζωική ομάδα ΑΝΙΜΑ, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. , το Σωματείο ατόμων με Αναπηρία Ιωαννίνων, το Ι.Ε.Κ. Δέλτα, την  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, τον Ροταριανό Όμιλο , τον Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου κ.ά.

 Για εμάς η συνεργασία σε μια κοινωνία, θα λέγαμε ότι είναι μια απαραίτητη… φυσική διεργασία.

Πάντως, μια ομάδα πολιτών στην Ελλάδα με αυτή τη δομή, ίσως οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι δεν θα αντέξει παραπάνω από 6 μήνες.

Διανύουμε τον έβδομο χρόνο, υπήρξαν σίγουρα και κλυδωνισμοί, αφού μιλάμε για ένα μικρό κοινωνικό σύνολο, αλλά τα καταφέρνουμε!           Δουλεύει!

Αφήνουμε για λίγο τον εγωισμό μας και τελικά δουλεύει!

Κι όλο αυτό, 6 χρόνια τώρα, μοιράζει χαμόγελα κι ελπίδα! Κυρίως ελπίδα.

 Την ομάδα δημιούργησαν το 2010 φίλοι οι οποίοι τόλμησαν να σκεφτούν να βγούν μπροστά. Να εκτεθούν δημόσια και να προσπαθήσουν για ό,τι καλύτερο.

 Μιλήσαμε λοιπόν και σε άλλους φίλους και γνωστούς, είχε δημιουργηθεί μια ομάδα στο facebook και η ιδέα προωθήθηκε.

Ήταν εκπληκτικό γιατί τελικά οι Γιαννιώτες έδειξαν ενδιαφέρον.

Πολύ απλά, εκείνο το οποίο μας ώθησε να δημιουργηθεί η ομάδα, ήταν φυσικά η ρεαλιστική αίσθηση ότι τα πράγματα στην Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση.

Αν και το ξεκίνημα συμπίπτει με το έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ιδέα προυπήρχε. Ίσως η κρίση πράγματι έφερε πιο γρήγορα το ξεκίνημα.

‘Ηταν πιο αναγκαίο από ποτέ να ενεργοποιήσουμε τους συμπολίτες μας άμεσα!

Σκεφτήκαμε… θα κάνουμε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ανάδειξης των θεμάτων οι οποίες θα είναι oneoff (μία κι έξω), θα βγούμε στις πλατείες – στο δημόσιο χώρο, θα τις προβάλλουμε μέσω των social media, του γραπτού & ηλεκτρονικού τύπου, θα μιλήσουμε στους τηλεοπτικούς σταθμούς κυρίως για να περάσουμε το εκάστοτε σημαντικό μήνυμα κι όχι με αυτοσκοπό να κατεβάσουμε στο δρόμο 1000 άτομα τη φορά (επιτρέψτε μου την έκφραση) κοινώς… για  εφέ.

Θα δώσουμε στους συμπολίτες τροφή για σκέψη κι όσοι… αφυπνιστούν  και αντιληφθούν ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη πόλη και ποιότητα ζωής θα βοηθήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους, έστω κι ως μονάδες, γιατί αυτό είναι το κλειδί, ώστε κάποια στιγμή  να γείρει η ζυγαριά προς την πλευρά του ευ ζήν και του ενεργού πολίτη!

Επίσης, μέσω της δράσης μας, προσπαθούμε να πιέσουμε κι εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης (κυρίως τοπική αυτοδιοίκηση) κι ενώ μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί ή να πράξουν πολύ περισσότερα για την τοπική κοινωνία, κυριεύονται πολλές φορές από το… πνεύμα της σχεδόν αδράνειας, δυστυχώς.

Όμως σ’αυτό το κομμάτι, πάντα κάνουμε σαφές ότι για εμάς δεν υπάρχει κανενός είδους υποστήριξη σε πολιτικό ή πολιτική – αυτοδιοικητική παράταξη.

Η… φανέλα μας γράφει μόνον Ιωάννινα.

Και η κριτική ή η συνεργασία γίνεται πάντα με γνώμονα το κοινό καλό! Κι αυτό με το χρόνο πλέον είναι ξεκάθαρο.

 Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το αποτέλεσμα έως σήμερα δεν είναι το επιθυμητό, αφού πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Όμως κι αυτά τα λίγα είναι κέρδος για την πόλη.

Όταν μετά από αρκετές κινήσεις μας π.χ. στο θέμα της ορθής συμπεριφοράς οδηγών και πεζών στην πόλη, βλέπεις ότι πλέον οι οδηγοί σταματούν πολύ περισσότερο στις διαβάσεις πεζών, χαίρεσαι που ίσως (όπως λένε πολλοί) συνέβαλε η ομάδα σε αυτό.

Πάμε τώρα να δούμε με εικόνες κάποιες μόνον από τις δραστηριότητες των Paguristas έως σήμερα! 

Σύντομη παρουσίαση εικόνων-φωτογραφιών από 25 επιλεγμένες δραστηριότητες της ομάδος (25 από τις 79) από το 2010 έως και σήμερα.

αγγ

 Κλείσιμο  Άγγελος.

Εθελοντισμός για εμένα λοιπόν είναι να απλώνεις  το χέρι όταν ο συνάνθρωπός σου έχει πέσει και περιμένει να τον ανυψώσεις.

Είναι το χαμόγελο που χαρίζεις σ’έναν άνθρωπο, όταν η ψυχή του δακρύζει. Είναι να πετυχαίνεις όλα αυτά που σε γεμίζουν αγάπη και να τη μοιράζεις.

Εθελοντισμός είναι να μπαίνεις για λίγο στη θέση του άλλου, να ακούς τη διαφορετική άποψη και να προσπαθείς να πράττεις περισσότερο από το να φλυαρείς.

 EIRINI 2   

 Κλείσιμο Γιάννης.

Αυτοί λοιπόν είναι οι Paguristas!

Για εμάς μια κοινωνία με ολοένα και λιγότερους ενεργούς πολίτες, μοιάζει σαν ένα δέντρο με ολοένα και λιγότερες υγιείς ρίζες στο έδαφος.

Να ζούμε για το εμείς κι όχι μόνον για το εγώ , γιατί νομοτελειακά χωρίς το πρώτο χάνεται και σβήνει η αξία του δευτέρου.

Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε την πολυπόθητη ειρήνη, την οποία ο Ησίοδος χαρακτηρίζει ως στοργική μάνα της γής.

 Ειρήνη εντός της κοινωνίας μας.

Συνεργασία, αλληλεγγύη, ανεκτικότητα, διαφορετικότητα και αλληλοσεβασμός ή με μια μόνον φράση… αγαστή συνύπαρξη.

Ο εθελοντισμός προς αυτή την κατεύθυνση είναι το πιο χρήσιμο όχημα και δεν είναι απλώς ένας όρος αλλά πρόκειται για στάση ζωής.

gefyri

Να χτίζετε λοιπόν γέφυρες παρά το φόβο των ορμητικών νερών του χειμώνα.

Θα αντέξουν στο χρόνο αν τις προσέχουμε κι αν έχουν στέρεες βάσεις.

 Άς τις θέσουμε λοιπόν!

 Άς καταστούμε όλοι πολίτες ενεργοί!

 Σας ευχαριστούμε!! ‘’

 – (Για την εθελοντική ομάδα ”Paguristas”,
Τσατσούλης Ιωάννης & Μητσόπουλος Άγγελος) – (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, Αμφιθέατρο Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Ιωάννινα).

– (Πανελλήνια Συνάντηση Προσκόπων στα Ιωάννινα – ”4η Ανακάλυψη Προσκόπου του Κόσμου”).

images

GENIKI TY

 

A2