Έχετε σκεφτεί πόση ώρα χρειάζεται ή πόσα εμπόδια συναντάει ένας χρήστης αμαξιδίου για να κάνει καθημερινές δουλειές ; Όπως π.χ. να πάει στο φούρνο, στο super market, σε νοσοκομείο ή στον γιατρό του, στην εφορία, στο δημαρχείο, στη δημοτική βιβλιοθήκη ή οπουδήποτε αλλού στην πόλη ;
Ευθύνη όμως έχουν κι εκείνοι οι οδηγοί που για οποιονδήποτε λόγο καταλαμβάνουν τις θέσεις στάθμευσης Α.με.Α. και κλείνουν εντελώς τις ράμπες αναπήρων.
Αυτά και άλλα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν τα Άτομα με Αναπηρία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κατά το πρωινό του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2016, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Σωματείο Α.με.Α. Νομού Ιωαννίνων.

Σε δύο ώρες μοιράστηκαν στους πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν στο κέντρο των Ιωαννίνων δύο χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα επί του θέματος, τα οποία εκτυπώθηκαν με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Ηπείρου!

Αρκετοί πολίτες δέχθηκαν την πρόταση-πρόκληση των Paguristas και κάθισαν σε αναπηρικό αμαξίδιο, με το οποίο προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία φυσικά, να ανέβουν ένα αρκετά χαμηλό σε ύψος σημείο, από κεντρική διάβαση σε πεζοδρόμιο. Μπήκαν για λίγο στη θέση του ατόμου με αναπηρία κι εν προκειμένω με κινητικά προβλήματα και συμφώνησαν στην ανάγκη για αλλαγή…!

Όμως, αλλαγή όχι μόνον από την πλευρά των αρμοδίων κρατικών φορέων, με δρομολόγηση απαραίτητων έργων, μετά από μελέτη και συνεργασία των εμπλεκομένων, αλλά κι απο την πλευρά των συμπολιτών μας, οι οποίοι αρκετές φορές με τις επιλογές τους στερούν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να ζούν με ίσους όρους.

Σταθμεύεις όπου βρείς για δυο λεπτά ;  Καταλαμβάνεις το πεζοδρόμιο με αντικείμενα ; Απολαμβάνεις τον καφέ σου πάνω στο μονοπάτι των τυφλών ; Έχεις κατάστημα αλλά δεν έχεις φροντίσει να είναι προσβάσιμος ο χώρος του σε Α.με.Α. ;

Μεγάλος στόχος λοιπόν είναι πρωτίστως η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, αφού όπως έδειξε και το video το οποίο δημιούργησε ο φίλος μας Άκης Ερμής με μια ολιγόλεπτη βόλτα του (με το αμαξίδιό του) στα Ιωάννινα, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία και τις δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις η κακή συμπεριφορά-νοοτροπία των πολιτών!

Στη δραστηριότητα βρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί πρόσκοποι απο όλη τη χώρα, με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Συνάντησής τους στα Ιωάννινα και της γνωριμίας και συνεργασίας τους με την ανοικτή εθελοντική μας ομάδα, στο πλαίσιο προγράμματός τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους της Τράπεζας Ηπείρου για τη χορηγία των εντύπων μας και φυσικά τους δραστήριους ανθρώπους του Νομαρχιακού Σωματείου Α.με.Α. Νομού Ιωαννίνων, για την αγαστή συνεργασία!!

Στόχος μας, να επανέλθουμε στο μέλλον με νέα δραστηριότητα επί του προβλήματος, γιατί πολύ απλά, πρέπει να συνυπάρξουμε, με καλή ποιότητα ζωής-καθημερινότητας, όλοι!

 

 

100117 101 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 114 115 116 118 Pagusristas Α.με.Α . 2016 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Α.με.Α. Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (1) ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Α.με.Α. Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (2)