Τι εννοείς, όταν λες…
«δεν υπάρχουν – δεν βλέπω τυφλούς συμπολίτες έξω»;

 Και πως να τους δείς δηλαδή, όταν η πόλη δεν είναι φιλική προς εκείνους;
 Είναι πολλοί λοιπόν και δε μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω!

 Οι Γιαννιώτες εθελοντές Paguristas, διοργάνωσαν δραστηριότητα ενημέρωσης συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης – μελών του τοπικού Συνδέσμου Τυφλών, επί της λειτουργίας του ηχητικού συστήματος των φωτεινών σηματοδοτών
(φανάρια κυκλοφορίας),
το οποίο λειτουργεί σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του κέντρου των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ειδικές συσκευές που εκπέμπουν ηχητικό σήμα στο φανάρι, διευκολύνοντας τα άτομα με προβλήματα όρασης.

 Συνοδεύσαμε λοιπόν τους εν λόγω συμπολίτες μας στα σημεία αυτά και τους ενημερώσαμε σχετικά, έτσι ώστε να γνωρίζουν και να κινούνται με ασφάλεια.

 Ιωάννινα.
Οδεύσεις τυφλών στα πεζοδρόμια, οι οποίες δεν υπάρχουν παντού κι όπου υπάρχουν, συχνά έχουν κακοτεχνίες, οδηγούν σε τραπεζοκαθίσματα ενώ κάποιες φορές διακόπτονται ακόμη κι από μεταλλικά καπάκια εταιρειών τηλεπικοινωνίας.
Δημόσια κτήρια και υπηρεσίες δίχως πρόβλεψη για εκείνους, δίχως πινακίδες με γραφή braille και με ελάχιστα φανάρια στους δρόμους, με το απαραίτητο ηχητικό σύστημα.

Δεν θα αναφερθούμε εκτενώς στα κενά της υποστήριξης και της εκπαίδευσης όσων έχουν προβλήματα στην όραση, είτε γεννήθηκαν έτσι, είτε τυφλώθηκαν στην πορεία της ζωής τους.
 Ούτε για την απουσία υποστηρικτικού συστήματος για να αναλάβει τους ίδιους και τις οικογένειές τους, σε επίπεδο εκπαιδευτικό και ψυχοθεραπευτικό, ούτε για την ελλιπή οικονομική κάλυψη αναγκών απόλυτης τυφλότητας.

 Ξέρετε, όλοι μας, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα όρασης στην πορεία.

 Αυτό που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε από όλους όσοι κατοικούν σ’αυτή την πόλη, να μπούν για λίγο στη θέση των φίλων μας, τους οποίους γνωρίσαμε ακόμη καλύτερα μέσα κι από αυτή τη δραστηριότητά μας.

 Σας ζητάμε να γίνετε με κάθε τρόπο βοηθοί και υποστηρικτές τους, στο δικαίωμα να κινούνται κι εκείνοι εκτός του σπιτιού τους!

Και φυσικά, ζητάμε από τις αρχές (τοπικές & κεντρικές) να πράξουν τα αυτονόητα γιατί φέρουν κι ευθύνη!!!

 Στον μικρό μας έξυπνο κι ευγενικό φίλο, ο οποίος συμμετείχε και πολύ γρήγορα κατάλαβε τη λειτουργία του ηχητικού συστήματος των φαναριών, υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί στο άμεσο μέλλον να κινείται μόνος του, εκεί που κινούμαστε και οι υπόλοιποι.

 Επιτέλους, ας μη συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι στη διαφορετικότητα μόνο στα λόγια και τις ευχές!

 Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Βορειοδυτικής Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, στα Ιωάννινα!
Τους ευχαριστούμε για την όμορφη βόλτα, γιατί μας θεωρούν αληθινούς φίλους τους και γιατί είναι κι αυτοί επίμονοι στον στόχο για το καλό!

 

Paguristas – Μάρτιος 2023.

Activity: 188.

sdr
sdr
sdr