Στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας & Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.) – Κέντρο Ημέρας Άνοιας, βρέθηκαν μέλη της ανοικτής εθελοντικής μας ομάδας, με σκοπό να συζητήσουν με τους εκεί ωφελούμενους αλλά και το επιστημονικό προσωπικό για τον εθελοντισμό, την αξία και τη σημασία του.

Η Ε.Ψ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 2003 με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και την πλήρη επανένταξή τους στην κοινότητα, μέσω της προαγωγής των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών συμφερόντων τους, την επαγγελματική εκπαίδευση κι αποκατάσταση, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και την εφαρμογή πρακτικών καταπολέμησης πάσης φύσεως διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στη ζεστή αυτή συνάντηση, παρουσιάστηκε συνοπτικά η 12ετής δράση των εθελοντών Paguristas, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Οι ωφελούμενοι έκαναν αρκετές ερωτήσεις στους Γιαννιώτες εθελοντές, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας αλλά κι επί των πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η συζήτηση για τον εθελοντισμό & την ενεργό πολιτειότητα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα και συμφωνήσαμε ότι σίγουρα η ενασχόληση με τον εθελοντισμό, εκτός από ωφέλιμη για ολόκληρη την κοινωνία μας είναι ευεργετική και για τον ίδιο τον εθελοντή, σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Μάλιστα, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, την εμφάνιση άνοιας, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επίσης, σε σχετικές έρευνες, οι ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν χαμηλή θνησιμότητα, συγκριτικά με τους μη εθελοντές.

Φυσικά, στους Paguristas, συμμετέχουν εθελοντές όλων των ηλικιών και χαιρόμαστε πολύ γι’αυτό! 
Όλοι μαζί, κάνουμε τον κόσμο μας όμορφο!
Όλοι μαζί, κάνουμε την πόλη μας καλύτερη!

 Φυσικά, ως ομάδα κινούμαστε πάντα με πείσμα και θάρρος, κατά των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, αγκαλιάζοντας όσους βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση κι εκείνους που αγωνίζονται εσωτερικά γι’αυτό.

 Πιστεύουμε στο καλύτερο αύριο όλων μας και το δείχνουμε με πράξεις!
Ας καταστούμε λοιπόν όλοι, πολίτες ενεργοί!

 Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό και τη διοίκηση της Ε.Ψ.Ε.Π. για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στον όμορφο χώρο τους!

 Τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη συνέχιση του έργου τους!

 

Paguristas – Μάρτιος 2023.

Activity: 184.