Μάθε! Μίλα! Ζήσε!

«Ας γίνουμε ασπίδα σε κάθε μορφή βίας!»

“Μάθε για να αποκτήσεις γνώση και δύναμη!

Μίλα γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσεις!

Ζήσε άφοβα κι απενοχοποιημένα “.

oznorMB

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η εθελοντική μας ομάδα, μέσω της διοργάνωσης της σημαντικής ημερίδας της 12ης Νοεμβρίου 2022!

FB_IMG_1668820969416

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου & τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος και παραχώρησε ευγενικά την εν λόγω αίθουσα.

FB_IMG_1668820831965

Οι Γιαννιώτες εθελοντές Paguristas, έλαβαν την απόφαση διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης συναισθανόμενοι την ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση επί των δύο σημαντικών θεμάτων, που απασχολούν τον κοινωνικό ιστό, αφού τοπικά δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια ανάλογη κίνηση.

FB_IMG_1668820850058

Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής κ. Σούρας δέχθηκε με χαρά να βρεθεί στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα δίχως χρηματική αμοιβή.

FB_IMG_1668820847215FB_IMG_1668820843799

Η MSD Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, αναπτυξιολόγος παιδίατρος κ. Λούλα Βέρμπη, δέχθηκε επίσης με χαρά να συμμετάσχει στην ημερίδα, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον υψηλού επιπέδου επιστημονικό κόσμο της πόλης μας.
Μάλιστα, η κ. Βέρμπη εκτός απ’τον συντονισμό της εκδήλωσης, στήριξε με πράξεις και την βήμα βήμα οργάνωση, μέχρι να φτάσουμε στη σημαντική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο.

mde

Ο ψυχίατρος κ. Δημήτριος Σούρας, είναι γνωστός πανελλαδικά καθώς καλείται να προσφέρει συχνά την επιστημονική του γνώση σε κρατικές, εισαγγελικές αρχές ενώ στηρίζει κι ανθρώπους που  έχουν ανάγκη.

mde

Η πολύ συχνή επαφή του με τον κόσμο, μέσω των εμφανίσεών του σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν τον κάνουν αυτομάτως δημοφιλή.
Η απλή γλώσσα που χρησιμοποιεί, η απουσία στρογγύλευσης των γεγονότων, η με ειλικρίνεια κατάθεση των απόψεών του, η άριστη και βαθειά γνώση της επιστήμης του δημιουργεί αυτή την υψηλή δημοφιλία.

mde

Αρκετές φορές, ο φορτισμένος του συναισθηματικά λόγος, η με πάθος ανάλυση της γνώμης του και η έντονη κριτική στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς όλων των παρατάξεων, δημιουργεί  ένταση.

Όμως, για εκείνον δεν έχει σημασία η ένταση ή η παρερμηνεία της στάσης του, δεν έχει σημασία να μη θέλουν ή να μη μπορούν κάποιοι να διαχωρίσουν την κριτική και την επιστημονική άποψη από την ουσία του προβλήματος, ουσιαστικά δυσκολεύοντας την προσπάθεια του διακεκριμένου ψυχιάτρου να βοηθήσει όλους μας να μάθουμε, να μιλάμε, να ζούμε (Μάθε! Μίλα! Ζήσε!)

FB_IMG_1668820932054

Η επαφή του με τους πολίτες της χώρας, με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά πλέον έχει λάβει ακόμη μία πιο ουσιαστική μορφή, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκεται αφιλοκερδώς σε κάθε περιοχής της Ελλάδας για να μιλήσει και να δώσει εκ του σύνεγγυς τις συμβουλές του.

mde

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μάθουν και να ακούσουν.
Αυτό το είδαμε όλοι με τρόπο εμφατικό, στην εκδήλωση της εθελοντικής μας ομάδας, στα Ιωάννινα.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών γέμισε με κόσμο.
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο χώρο.
Φοιτητές και γονείς έθεσαν ερωτήματα στον ψυχίατρο.
Εκπαιδευτικοί συζήτησαν μαζί του ενώ επιστήμονες αντάλλαξαν απόψεις.
Πολιτικοί και νομικοί διαφώνησαν στο θέμα της ύπαρξης ή της μη ύπαρξης ουσιαστικού σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε εύλογα και στα του ποινικού κώδικα.

FB_IMG_1668820873918

Η βία, κοινωνική, σχολική, ατομική, οικογενειακή είναι παρούσα κι ο τρόπος να την εξαλείψουμε είναι να μάθουμε να βλέπουμε, να μιλάμε και να προχωράμε σε άμεση καταγγελία του θύτη, σε κάθε περίπτωση.
Όπως τόνισε ο κ. Σούρας, αυτός που το έκανε μία φορά, θα το ξανακάνει σίγουρα.

FB_IMG_1668820816115

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, θέμα με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της απουσίας γνώσης των τρόπων αντιμετώπισης, ήταν το δεύτερο κομμάτι της ημερίδας, με τη λέξη όρια να είναι η μεγάλη απάντηση στο πως.
Θέτουμε όρια στα παιδιά μας και δεν αδρανούμε, δε χάνουμε χρόνο αλλά είμαστε εκεί παρατηρώντας.

mde

Ο κ. Σούρας μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο βίαιος άνθρωπος δεν είναι ψυχικά άρρωστος, αλλά διαμορφώνει κάτω από αποτυχημένες κοινωνικοποιητικές προσπάθειες αυτόν τον άσχημο χαρακτήρα και μάλιστα η διαμόρφωση αυτή γίνεται κυρίως κατά την εφηβεία, η οποία ορίζεται μεταξύ 11 έως 21 ετών.

Ενώ τόνισε ότι ο σχολικός εκφοβισμός, δε μπορεί να εμπεριέχει μαχαίρια και σωματικές βλάβες…. γιατί αυτό είναι κάτι άλλο, αυτό λέγεται σχολική βία!

IMG_20221119_032401

oznorMB

oznorMB

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Κεφάλα, ο πρώην βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
κ Γιάννης Στέφος, οι αντιπεριφερειάρχες κ. Αγνή Νάκου, κ. Παναγιώτα Ναυρούζογλου, κ. Οδυσσέας Πότσης,
κ. Βασίλης Γοργόλης και κ. Χάρης Λαζάνης, οι αντιδήμαρχοι κ. Χριστίνα Κωτσαντή και κ. Νίκος Τσόλης, ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. κ. Δημήτριος Πάνου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» κ. Θωμάς Μπέγκας και «Ιωάννινα_2023» κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» και δημοτική σύμβουλος
κ. Σοφία Μαρκούλα, ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ηλίας Μήτσιος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί κ.ά.

Διάφορα εδέσματα, στο διάλειμμα της εκδήλωσης προσέφερε το Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, (τμήμα Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής).

oznorMB

rbt

Η ανοικτή εθελοντική ομάδα πολιτών των Ιωαννίνων, οι Paguristas, από το 2010 μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο της δράσης της έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 δραστηριότητες!

Ενεργοί πολίτες κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε εθνικότητας, ανεξάρτητα από πολιτικές, θρησκευτικές κι όποιες άλλες πεποιθήσεις, συμφώνησαν να δράσουν για το κοινό καλό!

Η φύση, το περιβάλλον, τα ζώα, ο δημόσιος χώρος, ο αθλητισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα κι ό,τι άλλο άπτεται της ζωής όλων μας, είναι το πεδίο δράσης των Paguristas.

Ανεξάρτητη, μακριά από πολιτικούς χρωματισμούς αλλά με μέλη δίχως απολιτίκ νοοτροπία, δίχως ταμείο, δίχως διοικητικό συμβούλιο και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες προχωρά εδώ και 12 χρόνια, με στόχο την ισχυροποίηση της εθελοντικής νοοτροπίας, την αύξηση του αριθμού των ενεργών πολιτών!

 

Συνεχίζουμε, μαζί!

 

“Αν το πιστεύεις, δε δικαιούσαι να μην το κάνεις”.

Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003).

mde

oznorMB

oznorMB

mde

FB_IMG_1668820959046

rbt

rbt

FB_IMG_1668820853122

mde

mde

FB_IMG_1668820886476FB_IMG_1668820839681

FB_IMG_1668820864551Ευχαριστούμε θερμά, όλους όσοι στήριξαν με κάθε τρόπο, την πραγματοποίηση της σημαντικής για την κοινωνία μας εκδήλωση, της 12ης Νοεμβρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι παρευρέθησαν και συμμετείχαν ενεργά μέσω ερωτημάτων – συζήτησης, στην ημερίδα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, τον ομιλητή μας, διακεκριμένο Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπευτή κύριο Σούρα Δημήτριο και τη συντονίστρια της εκδήλωσης, ΜSD Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Αναπτυξιολόγο Παιδίατρο κ. Λούλα Βέρμπη,

Ευχαριστούμε το Δήμο Ιωαννιτών & την Περιφέρεια Ηπείρου!
Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, για την παραχώρηση της αίθουσας.

Ευχαριστούμε θερμά: το Ι.Ε.Κ. Δέλτα, την εταιρεία “Αραμπατζής ΙΚΕ”, την εταιρεία “Euroline Travel” για την οικονομική υποστήριξη και την κ. Νίκη Ράτσικα για τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

 

Paguristas (Νοέμβριος 2022).