Συνεχίστηκε και τον μήνα Φεβρουάριο η σπουδαία προσπάθεια της ομάδας μας, μέσω των διημέρων εθελοντικής αιμοδοσίας.
Μια διαφορετική κι άμεσα, πρακτικά υποστηρικτή, προς τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας κίνηση, με την οποία ενδυναμώνουμε κάθε μήνα την αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία.
Τα Ιωάννινα, την 21η Φεβρουαρίου γιόρτασαν 109 χρόνια ελευθερίας!
Η πραγματική ελευθερία και η πρόοδος έχουν ως προϋπόθεση τη συμμετοχή, την ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Η συμμετοχή αυτή λοιπόν, αποτυπώνεται και μέσω της στατιστικής, μέσω του αριθμού των πολιτών που προσέρχονται στις αιμοδοσίες οι οποίες διοργανώνονται κι από τα περιφερειακά τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κεντρικού φορέα συνεργασίας των Paguristas στο θέμα της αιμοδοσίας.
Στην πρώτη θέση σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται το τμήμα της Αθήνας με 652 μονάδες αίματος και με πολύ μεγάλο πληθυσμό, ενώ ακολουθεί αυτό των Ιωαννίνων με 272 μονάδες αίματος!
Σε αυτό το διήμερο αργίας κι εθελοντικής αιμοδοσίας για την πόλη μας, η προσέλευση ήταν ικανοποιητική. Στον ισόγειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου των Ιωαννίνων, σε έναν κατά γενική ομολογία άνετο χώρο, με ασφάλεια, με άρτια οργάνωση και με το έμπειρο ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων & του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα δύο νοσοκομείων μας.
Γιορτάσαμε λοιπόν, κάνοντας ένα πολύτιμο δώρο ζωής στους συμπολίτες μας, που έτυχε να νοσηλεύονται κι έχουν μεγάλη ανάγκη από αίμα.
Κι αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας, επί του εξωτερικού χώρου υπήρχε ενημέρωση από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Παράρτημα Ιωαννίνων), για τη δωρεά μυελού των οστών, ενώ όποιος επιθυμούσε έδινε δείγμα.
Ραντεβού στο επόμενο διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας με την παράθεση του μηνύματος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα “Η ελπίδα”.
-> Αν έδιναν εθελοντικά αίμα 6 άτομα στα 100, μια φορά το χρόνο, θα είχαμε επάρκεια αίματος και δε θα πιέζονταν κανείς να φέρει αίμα για τον ασθενή του.
– Το ότι δεν υπάρχει βρύση από όπου τρέχει αίμα, το γνωρίζουμε.
– Ότι δεν υπάρχει πηγάδι που να ρίχνουμε τον κουβά και να γεμίζει αίμα, το γνωρίζουμε.
– Ότι δεν υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής αίματος, επίσης είναι γνωστό.
– Ότι το μόνο εργοστάσιο παραγωγής αίματος είναι το ανθρώπινο σώμα, επίσης είναι γνωστό.
Επομένως, αν δε δώσεις σίμα ΕΣΥ, ΕΓΩ, ο καθένας μας, πώς θα υπάρξει διαθέσιμο αίμα;
Αλήθεια, 95 στους 100 Έλληνες είμαστε ασθενείς και ταλαίπωροι και δεν μπορούμε να αιμοδοτίσουμε;
Ή είμαστε αδιάφοροι και βολεμένοι από το φιλότιμο των άλλων; Πώς, όταν μας πιέζει ο γιατρός, καταφέρνουμε να βρούμε το απαραίτητο αίμα;
Κι αφού έχουμε δεί κι έχουμε κατανοήσει την αναγκαιότητά του, γιατί δεν γινόμαστε τακτικοί εθελοντές αιμοδότες έτσι ώστε να μην ξαναχρειαστεί να τρέχουμε την τελευταία στιγμή;
Ας προβληματιστούμε λοιπόν κι ας πάρουμε τη σωστή απόφαση, να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες τώρα, σήμερα!
Paguristas (Φεβρουάριος 2022).