Ακόμη μια επίσκεψη αγάπης στην Κιβωτό του Κόσμου, στην ακριτική Πωγωνιανή των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν οι Paguristas!kiv 7

Η ζεστή καρδιά των εθελοντών χτυπούσε στον ίδιο ρυθμό μ’εκείνες των μικρών φιλοξενούμενων παιδιών.

kiv 4

Τα αληθινά χαμόγελα, το ατελείωτο παιχνίδι, τα με αγάπη φτιαγμένα γλυκίσματα των Paguristas και τα μικρά δωράκια έκαναν το πρωινό αυτής της Κυριακής τόσο γεμάτο και μοναδικό!

kiv 6

Γράφει από καρδιάς ένα μέλος μας:

”Σπείρε αγάπη και ας μην θερίσεις…έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος!

Όσες φορές έχουμε επισκεφθεί την Κιβωτό του Κόσμου με την ομάδα των Paguristas τα συναισθήματα δεν αλλάζουν!

Στιγμές γεμάτες συγκίνηση, αγάπη, χαρά, στιγμές που αν δε σταθείς δίπλα σε αυτά τα παιδιά, αν δε σου προσφέρουν απλόχερα αυτή τη ζεστή κι αθώα αγκαλιά τους είναι δύσκολο να τις περιγράψεις με λόγια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αφιερώνουν τη ζωή τους σ’αυτά τα παιδιά και που κάθε φορά μας υποδέχονται με μεγάλη χαρά κάνοντάς μας να νιώθουμε όλοι μαζί μια μεγάλη οικογένεια.

Η εθελοντική ομάδα των Paguristas θα είναι πάντα δίπλα σας”.

kiv 1

Κιβωτός Ηπείρου (Πωγωνιανή).

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου βρίσκεται στην ορεινή κι ακριτική  Πωγωνιανή Ιωαννίνων μόλις εννιακόσια πενήντα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο πατέρας Αντώνιος με αφορμή την εγκατάλειψη και την ερήμωση που έχει δεχθεί ο τόπος και σε συνδυασμό με την ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Ήπειρο, έλαβε το ρίσκο να δημιουργήσει το πρώτο παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στο τελευταίο άκρο της Ελλάδος, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου.

Βασικός στόχος της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή είναι να πατήσουν τα παιδιά γερά στα πόδια τους έχοντας τη βοήθεια που χρειάζονται, έτσι ώστε να ενταχθούν με τα κατάλληλα εφόδια στο κοινωνικό σύνολο.

Το σπίτι της Κιβωτού του Κόσμου στην Ήπειρο σχεδιάστηκε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες και αποσκοπεί αφενός στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Παιδικής Προστασίας, με προγράμματα και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά εξασφαλίζοντας ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση για το κάθε παιδί. Κι αφετέρου στη λειτουργία του Γεωργικού σχολείου που διασφαλίζει στα παιδιά την κατάλληλη εκπαίδευση σε τομείς του πρωτογενούς τομέα και τους προσφέροντάς τους αξιόλογες μελλοντικές επαγγελματικές διεξόδους ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στην ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου που σιγά σιγά ερημώνει.

EIRINI 2

Το σπίτι μας άνοιξε τις πόρτες του στις 26/12/2013 και υποδέχθηκε τα παιδιά μας με μια ζεστή αγκαλιά και πολλά χαρούμενα χρώματα. Ο κάθε χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος έτσι ώστε να προσφέρει στα παιδιά στιγμές ηρεμίας, περνώντας ευχάριστα κι εποικοδομητικά τον χρόνο τους αλλά δημιουργώντας τους και μοναδικές αναμνήσεις που σίγουρα θα νοσταλγούν στην ενήλικη ζωή τους.

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου στεγάζεται σε ένα κτίριο 8900 τ.μ.

Το κτίριο ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητος, χτίστηκε το 1974 και λειτουργούσε ως μαθητική εστία. Το 2013 παραχωρήθηκε από το ΙΝΕΒΙΔΙΜ και το Δήμο Πωγωνίου των Ιωαννίνων στην Κιβωτό του Κόσμου και πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών.

Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 120 παιδιά που έχουν έρθει κοντά μας κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Κύριο μέλημά μας είναι η παροχή προστασίας, εκπαίδευσης κι αγάπης σε παιδιά που έχουν βιώσει την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και την παραμέληση.

Το Σπίτι μας είναι άρτια στελεχωμένο με ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ανθρώπους με υπομονή, αγάπη κι ενδιαφέρον για το παιδί. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα κατάλληλο και ασφαλές σπίτι για τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν μέσα από φροντίδα κι αγάπη. Ο αγώνας μας είναι καθημερινός ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πολυεπίπεδες ανάγκες των παιδιών μας, που αφορούν τη σίτιση τους, την ένδυση και υπόδησή τους, τη  μόρφωσή τους, την ιατρική τους μέριμνα και οπουδήποτε παραστεί ανάγκη στην καθημερινότητα τους.

Βασικός μας σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια ζεστή οικογένεια που θα αγκαλιάζει τα παιδιά με στοργή κι αγάπη, θα τα αναθρέψει με αξίες και ιδανικά ώστε να πορεύονται με αξιοπρέπεια κατά την ενηλικίωσή τους.

kiv 3

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Η καθημερινότητα των παιδιών μας περιλαμβάνει το συστηματικό τους διάβασμα, φροντιστηριακά μαθήματα, μαθήματα αγγλικών κι ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες, κολυμβητήριο και μαθήματα judo.

Αξιοποιούν  τον ελεύθερό τους χρόνο έχοντας πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Έχουν την δυνατότητα αθλητικών δραστηριοτήτων (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ) στα γήπεδα που διαθέτει το σπίτι μας αλλά και  στα γήπεδα του χωριού παίζοντας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά.

Επιπλέον έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν καινούρια μέρη κάνοντας πολύ όμορφες πεζοπορίες κι ανάλογα με την εποχή μαζεύουν και τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγει ο τόπος (τσάι του βουνού, ρίγανη, καρύδια, αμύγδαλα κλπ). Επίσης, κάνουν και υπέροχες ποδηλατικές διαδρομές.

Τέλος, τα Σαββατοκύριακα προσπαθούμε να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά, κάνουμε εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, πηγαίνουμε σινεμά, θέατρο, σε συναυλίες τραγουδιστών, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις. Κάνουμε rafting, ιππασία, πικ- νικ στο ποτάμι. Τα παιδιά μεγαλώνουν στην ύπαιθρο, μακριά από όλους τους κινδύνους της πόλης. Βγαίνουν για παιχνίδια κι εξερευνήσεις στην εξοχή και το σημαντικότερο όλων είναι ότι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τη φύση γεγονός του τους προσφέρει ηρεμία και χαρά.

 

ntoyra
Το Γεωργικό Σχολείο της Κιβωτού του Κόσμου.

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου δίνει έμφαση στη εκπαίδευση των παιδιών σε δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Με την έναρξη της λειτουργίας του σπιτιού φιλοξενίας της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή τέθηκε σε λειτουργία το Δημοτικό σχολείο του χωριού που παρέμενε κλειστό επί σειρά ετών.

Επιπλέον, το Γυμνάσιου του χωριού ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό μαθητικού δυναμικού. Η Κιβωτός του Κόσμου συμπληρώνει καθημερινά το σχολείο των παιδιών εφαρμόζοντας προγράμματα που ως στόχο έχουν να τα εκπαιδεύσουν και να τους δώσουν σημαντικές επαγγελματικές διεξόδους στους τομείς της γεωργίας και της ζωικής παραγωγής.

Τα εργαστήρια του Γεωργικού μας Σχολείου όπου τα παιδιά παρακολουθούν καθημερινά είναι τα παρακάτω:

 • Το θερμοκήπιο: Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν καθημερινά τους κήπους τους. Το κάθε ένα έχει την ευθύνη του δικού του κήπου, οπότε κατά συνέπεια ό,τι σπέρνει θερίζει! Με τη λειτουργία του θερμοκηπίου η παραγωγή μας είναι αμείωτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η παραγωγή του κήπου μας αποτελείται από πεντανόστιμες τομάτες, φασολάκια, φράουλες, κρεμμυδάκια, καλαμπόκι, σπανάκια, μαρούλια και πολλά ακόμη οπωροκηπευτικά.     
 • Ο κήπος με τα αρωματικά φυτά και βότανα: Οι μικροί μας κηπουροί έχουν αναλάβει την καλλιέργεια του κήπου μας που αποτελείται από αρωματικά φυτά και βότανα, όπως είναι οι τούγιες, η λουΐζα, το θυμάρι,  και  η λεβάντα. Έτσι, μαθαίνουν την παραγωγική διαδικασία με σεβασμό απέναντι στη φύση.
 • Η φάρμα: Σε  ημερήσια βάση τα παιδιά ασχολούνται με τη φροντίδα των ζώων της φάρμας μας (αρνάκια, κατσικάκια, μοσχαράκια, κοτούλες, αλογάκια, χήνες, πάπιες). Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους, να γίνονται υπεύθυνα άτομα και να έχουν διαρκή επιμόρφωση κι εξειδίκευση σε τομείς που θα βοηθήσουν τα ίδια και τον τόπο τους μελλοντικά.
 •  Εργαστήριο Παρασκευής Παραδοσιακών Προϊόντων: Το Εργαστήριο λειτουργεί με επιτυχία και το σπίτι μας έχει γεμίσει με μυρωδιές, χρώματα, γλυκές κι αλμυρές δημιουργίες φτιαγμένες με πολύ κέφι και μεράκι από τα χέρια των παιδιών μας. Με την καθοδήγηση ανθρώπων με γνώσεις στη ζαχαροπλαστική, τα παιδιά παρασκεύασαν πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Το πρωινό μας πλέον περιλαμβάνει μαρμελάδα με γεύση φράουλα, ροδάκινο και πορτοκάλι, τέσσερα εσπεριδοειδή ενώ πολλές από τις ιστορίες μας γύρω από το τζάκι συνοδεύονται με γλυκό του κουταλιού μήλο, κανέλα, λεμόνι, μανταρίνι και σταφύλι.  Από το εργαστήριο μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο παραδοσιακός τραχανάς που κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται ανάρπαστος.
 • Το εκθετήριό μας: Η χαρά του ανθρώπου δεν είναι μόνο να δημιουργεί αλλά και να μοιράζεται. Τα προϊόντα μας λοιπόν βρίσκονται στο εκθετήριό μας και μπορεί ο επισκέπτης  να προμηθευτεί και να απολαύσει τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, την ποικιλία των σαλτσών μας, τα χειροποίητα καλλυντικά σαπούνια, τη ρίγανη από το βουνό μας και τον τραχανά μας.  Η παρασκευή των προϊόντων γίνεται ανάλογα με την εποχή και τους καρπούς που προσφέρει η φύση απλόχερα.
 •  Το μελισσοκομείο μας: Η Πωγωνιανή ως μια ορεινή τοποθεσία προσφέρει μια από τις πιο γευστικές και ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού. Ο μελισσοκόμος οφείλει να περικλείει με αγάπη και ενδιαφέρον τη δουλειά του προκειμένου να έχει και το αντίστοιχο επιθυμητό αποτέλεσμα που θα το γευτεί στη συνέχεια και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το εργαστήριο Μελισσοκομικής Τέχνης της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη μελισσοκομία, να έρθουν σε επαφή με την διαδικασία παρασκευής μελιού, βασιλικού πολτού, κηραλοιφών αλλά ακόμη και την κατασκευή κεριών. Ειναι μια τέχνη μέσω της οποίας θα αποκτήσουν όχι μόνον γνώση και δεξιότητες αλλά θα τους διδάξει την υπομονή και την επιμονή παράλληλα. Το Εργαστήριο μας διαθέτει τον απαραίτητο μελισσοκομικό εξοπλισμό. Τα μελισσάκια είναι τοποθετημένα σε κατάλληλα σημεία και τα παιδιά έχουν αναλάβει την φροντίδα τους με την καθοδήγηση και την εποπτεία έμπειρων μελισσοκόμων.
 • Το τυροκομείο μας: Η Ήπειρος ως μια ορεινή και κτηνοτροφική περιοχή έχει παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να κατευθύνουμε τα παιδιά μας και προς αυτή την τέχνη. Στο τυροκομείο μας τα παιδιά θα εκπαιδεύονται στην παρασκευή λευκών και κίτρινων τυριών, παραδοσιακού γαλοτυριού, βουτύρου και γιαουρτιού. Η πρώτη ύλη, δηλαδή το γάλα, είναι βιολογικής προέλευσης και θα προέρχεται από τα ζώα της φάρμας μας, οπότε η εγγύηση της ποιότητας είναι εξασφαλισμένη και τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα θα πηγαίνουν κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου που θα στεγαστεί το τυροκομείο μας.

 

EIRINI 1

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο στην Πωγωνιανή: Εντός του Κέντρου Παιδικής Προστασίας λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο που σε συνεργασία με όλους τους φορείς υγείας (Φαρμακεία, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) ανταποκρίνεται πλήρως στις φαρμακευτικές ανάγκες των παιδιών μας. Επιπλέον, το Κοινωνικό Φαρμακείο απευθύνεται σε άπορες οικογένειες και μοναχικά άτομα που είναι οικονομικά αδύναμα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, παρέχοντας τους φαρμακευτική κάλυψη.

Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο στην Πωγωνιανή: Εντός του Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Πωγωνιανή φιλοξενείται και το κοινωνικό μας οδοντιατρείο που στόχο έχει την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών μας. Οι υπηρεσίες του κοινωνικού οδοντιατρείου παρέχονται δωρεάν στις άπορες οικογένειες και παιδιά του Δήμου Πωγωνίου που χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης. Οι εθελοντές οδοντίατροι, προέρχονται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με συνεχή ενημέρωση και συμβουλευτική για την σωστή οδοντιατρική πρόληψη.

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Εντός του Κέντρου Παιδικής Προστασίας στην Πωγωνιανή φιλοξενείται και το κοινωνικό μας Παντοπωλείο. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά σε υλική υποστήριξη των απλών ανθρώπων και των εταιρειών- χορηγών μας. Καλύπτει τις ανάγκες σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης οικογενειών και μοναχικών ατόμων από το Δήμο Πωγωνίου.

Κοινωνική Υπηρεσία: Η Κοινωνική Υπηρεσία έχει στόχο τη φροντίδα και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στο σπίτι μας.

 • Αναλαμβάνει την υποδοχή και την ομαλή ένταξη των καινούριων παιδιών στη μεγάλη οικογένειά μας ώστε να αισθανθούν την απλόχερη αγάπη, την ασφάλεια και την ηρεμία που τους προσφέρεται στο νέο τους σπίτι.
 • Είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση και την ασφαλή επικοινωνία των παιδιών με τα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 • Ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση για την πρόοδο των παιδιών στα σχολεία.
 • Είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων των παιδιών, εκδρομές, διακοπές κ.α.
 • Υποστηρικτικές υπηρεσίες στα παιδιά σε συνεργασία με παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθερααπευτές κ.α.
 •  Μεριμνά για τα ιατρικά τους ζητήματα και είναι συνέχεια σε επαφή με τους αρμόδιους γιατρούς που παρακολουθούν τα παιδιά.
 • Υποδέχεται, κατευθύνει, εκπαιδεύει κι εποπτεύει τους εθελοντές ανάλογα με το αντικείμενο της εθελοντικής τους εργασίας.
 • Ενημερώνει την τοπική κοινωνία καθώς και τους επισκέπτες για το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο που πραγματοποιεί ο Οργανισμός.
 • Ανεύρεση, υποστήριξη και εποπτεία των οικογενειών και των ατόμων που είναι οικονομικά αδύναμοι που υποστηρίζονται από το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά και είναι πάντα δίπλα στα παιδιά με συνέπεια, υπευθυνότητα κι εμπιστοσύνη, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους και δίνοντάς τους κίνητρα κι ερεθίσματα έτσι ώστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους να ζούν σεβόμενοι αρχές, αξίες και τους συνανθρώπους τους.

Εθελοντισμός: Ο εθελοντισμός είναι η απτή πράξη της προσφοράς και ως τέτοια πρέπει να επιβραβεύεται. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να δίνουμε ανθρωπιά και με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν και οι εθελοντές της Κιβωτού.

Ο εθελοντισμός δεν πηγάζει από υποχρέωση ούτε από καταναγκασμό. Στηρίζεται απλώς και μόνο στην επιθυμία που έχει το άτομο να προσφέρει. Από ιδρύσεως της Κιβωτού ήταν ο απλός κόσμος που αγάπησε το έργο και συμπαραστάθηκε με όποιον τρόπο μπορούσε.

Το έργο των εθελοντών στην Κιβωτό του Κόσμου στην ακριτική μας Πωγωνιανή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό κι απαραίτητο για τη λειτουργία της.

Ακόμη και η δυσκολία της χιλιομετρικής απόστασης από τα Ιωάννινα έχει ξεπεραστεί χάρη στην καλή διάθεση αλλά και το ανιδιοτελές αίσθημα της προσφοράς των εθελοντών μας.

Οι τομείς που μπορεί να προσφέρει κάποιος εθελοντική εργασία είναι οι εξής:

 • Η ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών.
 • Ανάπτυξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
 • Προετοιμασία του σπιτιού (μαγείρεμα, καθαριότητα, σιδέρωμα).
 • Βοήθεια στη συντήρηση του σπιτιού (καθαρισμοί εξωτερικών χώρων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές κ.α.).
 • Συνοδεία σε ιατρικά ραντεβού, σε Κέντρα Υγείας και σε Νοσοκομεία στα Ιωάννινα
 • Μεταφορά υλικής υποστήριξης από τα Ιωάννινα.
 • Ιατροί.
 • Νομικές Υπηρεσίες.
 • Παιδοψυχίατροι.
 • Ψυχολόγοι.
 • Λογοθεραπευτές.
 • Εργοθεραπευτές.
 • Οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα μπορεί να προσφέρει στις ανάγκες των παιδιών μας.

Οι εθελοντές είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το έργο μας, είναι δίπλα μας σε κάθε μας βήμα και μας ακολουθούν πιστά. Το κίνητρό τους είναι μόνον η αγάπη τους για τα παιδιά και γνωρίζουν πολύ καλά να δίνουν αλλά και να λαμβάνουν αγάπη από εκείνα.

Για νέες αιτήσεις εθελοντών προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια κοινωνικό λειτουργό προκειμένου να καθοριστεί η συνάντηση.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας καθημερινά από τις 09:00 π.μ έως και τις 17:00 μ.μ.

Ανάπτυξη του τόπου: Η Πωγωνιανή είναι ένα μικρό χωριό με μόλις 60 μόνιμους κατοίκους. Με την έλευση της Κιβωτού στην περιοχή ο τόπος πήρε αμέσως πνοή. Οι παιδικές φωνές έδωσαν ζωή στο χωριό και όλοι φωνάζουν τα παιδιά μας με τα μικρά τους ονόματα. Είμαστε όλοι πλέον συγχωριανοί και όχι απλοί κάτοικοι μιας περιοχής. Το Δημοτικό σχολείου του χωριού άνοιξε ξανά τις πόρτες του και το κουδούνι χτύπησε έπειτα από δύο χρόνια που το σχολείο παρέμενε κλειστό.

Τα παιδιά στην αυλή πιάνουν το παιχνίδι γύρω από το δέντρο που αλλάζει την όψη του ανάλογα με την εποχή, πότε με χρυσαφένια, πότε με καταπράσινα και πότε με χιονισμένα κλαδιά κι ο αριθμός των μαθητών όλο και αυξάνεται. Επίσης, το Γυμνάσιο του χωριού ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό μαθητών, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να κλείσει εξαιτίας της ερήμωσης της περιοχής.

Η Κιβωτός όμως δεν συνέβαλε μόνο στο άνοιγμα και στη διατήρηση των σχολείων του τόπου αλλά προσέφερε και εργασία σε περίπου 100 άτομα τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό από την έναρξη της μέχρι και σήμερα.

Απασχολεί 25 εργαζόμενους (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, μάγειρες, τεχνικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό) σε μόνιμη βάση για τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και όλοι οι υπόλοιποι  έχουν συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και συντήρηση του σπιτιού με διάφορες εργασίες (μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες κτλ).

Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι της Πωγωνιανής και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πωγωνίου αλλά κι από τα Ιωάννινα. Σε μια περιοχή που έχει βιώσει έντονα την εγκατάλειψη και την ερήμωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργούνται καινούριες θέσεις εργασίας και να επιλέγονται επαγγελματίες που μένουν στον τόπο.

Τέλος, η υψηλή επισκεψιμότητα και το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων, των σχολείων και των συλλόγων που επιθυμούν να γνωρίσουν το σπίτι μας στην Πωγωνιανή και να αγκαλιάσουν παράλληλα το έργο, βοηθάει και στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και στην ενίσχυση και διατήρηση των τοπικών καταστημάτων, με κόσμο που θα τα επισκεφθεί και θα έρθει σε επαφή με την ιστορία και την παράδοση του τόπου.

Τέλος, το μεγαλύτερο όραμα του Πατέρα Αντώνιου και της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου είναι να παραμείνει ζωντανός αυτός ο τόπος στην περιοχή του Πωγωνίου.

Αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν στο σπίτι μας στην Πωγωνιανή να παραμείνει στην περιοχή. Τα παιδιά θα έχουν και θα εξασκούν το δικό τους επάγγελμα, θα δημιουργήσουν τις οικογένειές τους ζώντας μια αξιοπρεπή ζωή. 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου
Πωγωνιανή Ιωαννίνων
Τ.Κ 44002

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2657031005-6
E-mail:kivotospogoniani@gmail.com

 • Πληροφοριακό & ενημερωτικό υλικό-> πηγή: επίσημο site Κιβωτού του Κόσμου.

 

 

Paguristas (Δεκέμβριος 2018).